Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

мр Александар Андрија Пејовић – министар европских послова


МЕП


Министар европских послова

Главни преговарач 
за вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији

Национални координатор 
за претприступне фондове подршке Европске уније Црној Гори


Министар Александар Андрија Пејовић је рођен 26. јуна 1974. у Котору. Магистарске студије из међународних односа - европских и студија Југоисточне Европе завршио је на Факултету државне управе и политичких наука на Националном универзитету Грчке у Атини. Основну и средњу школу је завршио у Херцег Новом, а факултет енглеског језика и књижевности у Новом Саду. Тренутно је на докторским студијама из права Европске уније на Правном факултету у Београду. 

Министар Александар Андрија Пејовић обавља и функцију главног преговарача за вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији (од децембра 2011.), као и националног координатора за претприступне фондове подршке Европске уније Црној Гори.

Поред тога, А. А. Пејовић је и предсједник Комисије за међународне односе, европске и евроатлантске интеграције Демократске партије социјалиста, као и члан Предсједништва Европске партије социјалиста.

Прије него што је изабран за министра, обављао је функцију државног секретара за европске интеграције, од априла 2012. до новембра 2016. Од марта 2010. до јуна 2012. покривао је дужност амбасадора – шефа Мисије Црне Горе при ЕУ, као и дужност сталног представника – амбасадора Црне Горе при Организацији за забрану хемијског оружја у Хагу у периоду од 2010. до 2014. За вријеме свог мандата у Бриселу учествовао је у свим најважнијим дешавањима везаним за европски пут Црне Горе, од предаје одговора на Упитник ЕК, преко додјељивања статуса кандидата до најновије одлуке о отпочињању преговора. Саставни дио његовог посла се огледао, како у интензивној комуникацији и сусретима с представницима Европске комисије, Европског парламента и Савјета ЕУ, тако и у сарадњи с представништвима држава чланица, али и земаља региона и осталим припадницима дипломатског кора у Бриселу. 

Прије одласка на дужност амбасадора при ЕУ, био је три године директор Дирекције за Европску унију у Министарству иностраних послова Црне Горе. На том мјесту се, такође, интензивно бавио сарадњом између Црне Горе и ЕУ, посебно политичким односима и дијалогом с ЕУ, али и заједничком вањском и безбједносном политиком Уније. У том својству је учествовао у свим најважнијим скуповима и сусретима наших званичника с европским. Такође, био је учесник разних радних тијела Владе Црне Горе у процесу европске интеграције и координирао рад на дијелу политичких критеријума и на поглављу 31 – вањска, безбједносна и одбрамбена политика ЕУ.

У Министарству иностраних послова Црне Горе ради од 2000. Обављао је дужности у више сектора Министарства – мултилатералном (УН и регионална сарадња), билатералном (сусједне земље и Западна Европа) и ЕУ. Службовао је у Канцеларији за сарадњу између Црне Горе и Словеније у Љубљани и у Амбасади Србије и Црне Горе у Скопљу гдје је био и национални представник у Регионалном центру за миграције, азил и избјеглице. Радио је и као национални координатор за предсједништво Црне Горе Јадранско-јонском иницијативом, координатор предсједништва Регионалном иницијативом за миграције, азил и избјеглице и замјеник националног координатора за борбу против трговине људима. Прије рада у Министарству иностраних послова Црне Горе, био је професор у гимназији у Херцег Новом три и по године.

Говори више језика, међу којима се издвајају енглески, италијански, француски, словеначки и македонски. У слободно вријеме се бави писањем и вајарством. Углавном је објављивао специјалистичке радове из међународних односа и геополитике, аутор је једног романа под насловом Амабор. Предавач је у оквиру програма Управе за кадрове Црне Горе. Члан је Менсе Црна Гора. Министар Пејовић је и почасни капетан Бокељске морнарице.